La Plaça

Antigament aquesta plaça s'anomenava de la Constitució, però és canviar de nom a plaça dels fets de l'1 d'octubre el 2017.

A part de les seves àmplies porxades i alguns casals notables amb elements neoclàssics i modernistes, crida l'atenció que no és una plaça rodona sinó allargada, on trobem cases dels segles XVII i XVIII. Sobre la llinda d'un dels balcons hi ha un escut que data de 1614, i també hi destaca una gàrgola situada en la part superior d'un dels edificis.

La plaça porxada de Les Borges Blanques és el cor de la ciutat que l'empeny i la fa viva. El seu batec es remunta a l'època medieval quan s'eixiren els primers edificis. Són 51 les arcs de mig punt que sostenen els 39 edificis que la formen. Aquestes han estat creades, recreades, modificades i restaurades en diferents èpoques la qual cosa ha donat lloc a un conjunt desigual, tot i que totes mostren un aspecte robust i sòlid molt propi de l'arquitectura rural de l'època.

Des del seu origen la plaça porxada ha estat el marc físic del mercat ambulant, la qual cosa definí la plaça com el motor comercial de la ciutat; però no ha estat només centre comercial sinó també, protagonista de moments importants de la vida política i religiosa de la ciutat.

En el fons, però, la plaça ha estat un espai de congregació tant religiós (per ser el centre del triangle que formaven el Convent del Carme, la Capella i l'Església) com festiu (sempre ha estat l'escenari idoni per a la Festa Major i la seva reconeguda trobada de gegants i correfocs).

Plaça dels fets de l'1 d'octubre | © Ajuntament de les Borges Blanques
Trobada de gegants a la plaça dels fets de l'1 d'octubre | © Ajuntament de les Borges Blanques
Mercat setmanal a la plaça dels fets de l'1 d'octubre | © Ajuntament de les Borges Blaaques