Espai d'Interès Natural els Bessons

Espai natural protegit de 425 hectàrees situat al centre de la comarca de les Garrigues, amb paisatges típicament garriguencs molt ben conservats.

Els Bessons és la primera serra de transició entre la part catalana de la depressió de l'Ebre i els primers contraforts de la serralada Prelitoral catalana (la serra de la Llena i el Montsant). Per aquest motiu, el relleu és força accidentat i hi destaquen els tossals, els altiplans i les fondalades (anomenades racons), on s'alterna la vegetació natural dels vessants costeruts amb els conreus de secà de les zones més planeres.

El punt més emblemàtic de l'espai és el turó dels Bessons, format per dues puntes alineades en direcció nord-sud i de la mateixa altitud (594 m), superada amb escreix per la resta de turons del massís: els Marquesos (655,9 m), sostre de l'espai, la punta del Pouet (654,5 m) i el tossal del Xiveta (632,8 m).

Cal destacar-hi l'elevada presència de vegetació natural en els vessants dels tossals i serrats, majoritàriament brolles i garrigues, així com fragments de bosc d'alzina carrasca o carrascar i bosquines de pi blanc. La conservació d'aquests mantells continus de vegetació natural li confereixen singularitat i en ressalten el contrast amb les zones més planeres, cultivades principalment amb cultius de secà: vinya, olivera, ametller i ordi.

Arreu de l'espai poden observar-se les construccions de pedra seca en les seves diferents modalitats (marges o espones, cabanes de volta, cabanes de teula, aljubs i cisternes, etc.) que al llarg del segle XIX i fins a la meitat del segle XX van ajudar els pagesos a convertir els terrenys en conreables i a fer-los la vida més fàcil.

Més informació

Cim dels Bessons | © Ajuntament de les Borges Blanques
Mirador de la Serra del Rispa | © Ajuntament de les Borges Blanques
Oliveres | © Ajuntament de les Borges Blanques
Els Bessons | © Ajuntament de les Borges Blanques